O firmie
Informacje
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku jest nowoczesnym zakładem o bogatej, długoletniej tradycji produkcyjnej. Wieloletnia tradycja, doświadczenie produkcyjne, wprowadzenie standardów Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), system HACCP, nowoczesne linie produkcyjne wykonane zgodnie z normami unijnymi oraz wysoka jakość skupowanego mleka (wyłącznie klasa extra) z Regionu Zielonych Płuc Polski sprawiają, że produkty naszej spółdzielni cieszą się dużym powodzeniem wśród konsumentów na terenie całego kraju.
Fotogaleria
Nagrody
Historia
Swoją działalność produkcyjną zapoczątkowaliśmy już w 1945 roku, zatrudniając wówczas 11 pracowników i produkując masło w poruszanej ręcznie maselnicy.
W chwili powstania Spółdzielni rozpoczął się długotrwały proces, początkowo odbudowy a następnie rozbudowy zakładu i rozszerzania asortymentu produktów.
W latach 50 XX w produkowano już sery dojrzewające a także twarogi, masło oraz mleko chude w proszku.
Ważny okres w historii zakładu to lata 1974- 1976. W tym okresie została przeprowadzona rozbudowa zakładu w Giżycku, w ramach której powstała druga proszkownia, wybudowano dział twarożkarni, rozbudowano dział galanterii oraz dobudowano budynek myjni samochodów.
Nazwę pod którą funkcjonuje Spółdzielnia do dnia dzisiejszego, uzyskała na wniosek Założycielskiego Zebrania Przedstawicieli 1 stycznia 1981 roku kiedy to została powołana Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku.
Przełomowy moment w historii to rok 1989 kiedy to 1 lipca Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku staje się jednostką samodzielną.
Z dniem 1 czerwca 1999 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku połączyła się z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Szczytnie, a 1 czerwca 2000 roku również z Spółdzielnią Mleczarską w Węgorzewie.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku funkcjonuje na terenie Wielkich Jezior Mazurskich, to też w trosce o zachowanie czystości środowiska zainstalowano w 2000 roku urządzenia do zagęszczania serwatki metodą odwróconej osmozy, która pozwala zagospodarować całość produkowanej w naszym zakładzie serwatki.
W 2001 roku oddano do użytku nowoczesną zautomatyzowaną linię do produkcji twarogu mazurskiego, a w kwietniu 2002 roku linię do produkcji serów dojrzewających.
Lata 2002 – 2007 były okresem intensywnej modernizacji zakładu. W tym czasie dokonano wielu inwestycji m.in.: instalacji nowoczesnej aparatowni, odbieralni mleka, oddano do użytku nowo wybudowany magazyn chłodniczy do przechowywania produktów mleczarskich, nową myjnię samochodową oraz nowoczesną warzelnię serów o przerobie mleka ok. 700 tys. litrów na dobę.
Od 1 maja 2004 roku zostaliśmy zaklasyfikowani do zakładów mleczarskich zatwierdzonych do handlu, co umożliwia nam sprzedaż naszych produktów na terenie Unii Europejskiej.
W 2015 roku została oddana nowoczesna dojrzewalnia, która może pomieścić jednocześnie ok. 4000 Ton sera dojrzewającego.
Aktualnie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku zatrudnia 384 pracowników i produkuje następujące produkty:
• sery dojrzewające
• sery typu włoskiego
• sery wędzone
• masło
• serwatkę w proszku
• produkty seropodobne
Skup mleka prowadzony jest na terenie województw warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i mazowieckiego. Rocznie przetwarzamy ok. 500 mln litrów mleka.
Fotogaleria
Adres
ul. Białostocka 25